Jig Doll/Limberjack geschiedenis, van Italië tot het Verenigd Koninkrijk, van Frankrijk tot Nederland en instructies om te leren met je pop te dansen. De beste plek om alles te weten te komen over Jig Dolls.

Een korte geschiedenis


Er wordt gedacht dat dansende poppen al in de zestiende eeuw vanuit Italië naar Engeland zijn gebracht en al honderden jaren populaire straatanimatie zijn. Dergelijke oudere versies stonden bekend als Poupées à la Planchette of Marionettes à la Planchette. Deze poppen, bediend door een horizontale snaar aan het been van de muzikant, 'dansten' op een bord op de grond terwijl de muzikant met zijn voet tikte. Ze waren en zijn nog steeds populair straatvermaak in heel Europa.


Op een gegeven moment, mogelijk in het midden van de 19e eeuw, werd het touw vervangen door een houten staaf die in de achterkant van het lichaam was bevestigd, of bevestigd aan een draadlus aan de bovenkant van het hoofd van de pop, waarbij de pop op een vibrerende plank danste. Later werden sommige Jig Dolls geautomatiseerd.
In het Verenigd Koninkrijk en Australië vind je Jig Dolls meestal onder die naam, of een van de volgende: dansende pop; busker's marionet; clogger; jigger; Mr. Jollyboy of Mrs. Jollyboy (een commerciële versie gemaakt door Dover Toys, UK), enz. Een Mr Jollyboy zit in de privécollectie van Martin Judkins.


In de VS zou een jigpop een limberjack of limberjill of limbertoy worden genoemd; peddelpop; stokpop. Een commerciële versie heette: Dancing Dan of Dancin' Dan; Dapper Dan; Dansende Jo of Dancin' Jo; Stepping Sam of Steppin' Sam en vele andere namen.
In Franstalige delen van Canada worden ze les gigueux genoemd. Ze maken momenteel ook een sterke sprong voorwaarts in populariteit in bijvoorbeeld Japan, waar ze Jig Dolls worden genoemd.
Je kent misschien het nummer Whisky on a Sunday, het verhaal van de Jamaicaanse zanger/entertainer Seth Davy, zittend op de hoek van Bevington Bush in Liverpool aan het begin van de jaren 1900 en zijn Jig Dolls op zijn jigplank danst. Het nummer werd beroemd gemaakt in de jaren 60 door de Ierse folksinger Danny Doyle en bleef tien weken op nummer 1 in de Ierse hitlijsten.

Hoe Dans Je Met Je Pop


Aanwijzingen
1. Kies een stoel of tafel met platte bodem. Ga stevig zitten op ongeveer 6 inch/15 cm van het uiteinde van het bord en houd de Jig Doll vast met zijn tenen die net het bord raken. Houd de pop met de linkerhand vast. (Of rechts als je vreemd bent.)
2. Klop met de gesloten hand zachtjes het ritme op het dansbord ongeveer 6 inch/15 centimeter voor de stoel.
3. De Jig Doll is een zeer onafhankelijke type. Het enige wat het wil dat je doet is het over het bord houden, ritme tikken met je rechterhand en hem voorzichtig zijwaarts, achteruit en naar voren te rollen. Al het andere zal het zelf doen en hoe meer je het aan de pop overlaat, hoe beter het zal gaan.
4. Haast je niet! Maak je geen zorgen! Hij heeft veel meer in zich dan je denkt en zodra je elkaar leert kennen, doet het bij elke beweging.
5. Vermijd het stoppen van de trillingen van het bord door er te vaak op te tikken. Probeer ritme te houden met de trillingen en laat ze hun werk doen.
6. De Jig Doll is dol op af en toe een salto draaien. Als hij wil gaan, hinder hem dan niet. Laat hem zijn vrijheid hebben. Hij komt elke keer lachend naar boven.
7. Fluit, zing een helder pakkend deuntje of neem hem mee naar een sessie, de Jig Doll zal er elke keer bij zijn!
8. Oefen met het dansen van je Jig Doll met de aanbevolen downloadbare muziek op www.jigdoll.com (binnenkort beschikbaar)